Geschiedenis

Enkele duizenden jaren geleden werd in India en China de basis gelegd voor de huidige voet- en lichaamsreflexzonetherapie in de vorm van drukpunttherapie. Grondlegger van de zonetherapie was William H. Fitzgerald, een Amerikaans chirurg, die in 1913 met onderzoek begon naar deze genezingsmethode.

Organen die ‘ziek’ zijn, beïnvloeden de andere organen. De hedendaagse voetreflexzonetherapie zoals die nu wordt toegepast, is het werk van voornamelijk Dr. Eunice Ingham. Deze methode wordt tot op heden door haar neef Dwight C. Byers uitgedragen. In 1937 werd deze therapie ook in Nederland geïntroduceerd.

De methode die ik volg is gebaseerd op ervaring en opleiding bij de School voor Voetreflexologie. Op de School voor Voetreflexologie wordt de voetreflexmethode: fysioreflextherapie, ontwikkeld door Manda Bergsma gehanteerd. Met haar achtergrond als fysiotherapeut en acupuncturist heeft Manda Bergsma als eerste in Nederland elementen vanuit deze geneeswijzen geïntegreerd in de voetreflexologie.

bkpam2118942_shutterstock_151204103